Rannekello kompassina

copyright

Päivitetty 12.4.2023

Oletko joskus menettänyt suuntavaistosi vieraassa kaupungissa? Tai vaikka pyöräretkellä? Tällaisessa tilanteessa on hyödyllistä saada määritettyä pohjoinen ilmansuunta tyydyttävällä tarkkuudella ilman kompassia esimerkiksi kartan suuntaamiseksi. Homma onnistuu mukavasti tavallisella viisareilla varustetulla rannekellolla.

Aurinko ja ilmansuunnat

Meidän leveyspiireillämme aurinko nousee idästä ja laskee länteen. Aurinko kulkee vuorokauden 24 tunnin aikana taivaankannen yli niin että se on aamukuudelta idässä, keskipäivällä etelässä, iltakuudelta lännessä ja keskiyöllä pohjoisessa.

Nämä perusasiat muistamalla ja kellonajan tietämällä voi määrittää helposti ilmansuunnat jokapäiväisiin suunnistustarpeisiin. Hieman yksinkertaisempaa on käyttää apuna viisarikelloa.

Suunnan ottaminen kellolla

Laskutoimitus

Katso aika kellosta 24 tunnin järjestelmän mukaisesti ja jaa kellonaika kahdella. Käännä laskutoimituksen mukainen kellotaulun luku kohti aurinkoa. Pohjoinen on kello 12 suunnassa. Esimerkiksi kello neljältä iltapäivällä laskutoimitus on 16 : 2 = 8, jolloin siis kellotaulun luku 8 suunnataan aurinkoa kohti.

Tuntiviisari aurinkoon

Suuntaa rannekellon tuntiviisari kohti aurinkoa. Päivällä (kello 06 - 18) etelä on tuntiviisarin ja kello 12 puolessa välissä, kun tarkastelet lyhyempää väliä tuntiviisarin ja kello 12 välillä. Illalla ja yöllä (kello 18 - 06) samasta paikasta löytyy pohjoinen. Seuraava kuva selventää asiaa.

kello

24 tunnin kello

Helpoimmin pohjoinen löytyy, kun omistaa 24 tunnin näytöllä varustetun viisarikellon. 24 tunnin näytöt ovat lähtöisin sotilaskelloista, sotilaskäytössä kellonaika määritetään edelleen näin (Military Time). Monet valmistajat tekevät 24 tunnin viisarikelloja siviilikäyttöön.

On myös olemassa kelloja, joissa on tavallisen näytön lisäksi 24 tunnin näyttö toista aikavyöhykettä varten. Näitä GMT- tai UTC-kelloja on saatavissa huomattavasti laajempi valikoima kuin varsinaisia 24 tunnin kelloja. Kun pitää toisen aikavyöhykkeen näytön Suomen normaaliajassa, sujuu suunnan ottaminen mahdollisimman tarkasti myös kesäaikaan.

24 tunnin näytöllä varustetulla kellolla suunnataan yksinkertaisesti tuntiosoitin aurinkoon, ja pohjoinen on ylhäällä kellotaulun nollassa. Huomaa että joissakin harvoissa 24 tunnin kelloissa klo 12 on ylhäällä, joten ne eivät sovellu vaivattomaan suuntimiseen.

Aurinkokompassilla varustettu kello

Saatavilla on myös varsinaisella navigointiominaisuudella varustettuja viisarikelloja. Toimivalla mekanismilla varustetut ovat erittäin harvinaisia, mutta suunnan määrittäminen on erittäin helppoa. Esimerkiksi kuvassa näkyvällä omalla kellollani pohjoinen löytyy sananmukaisesti käden käänteessä. Ilmansuuntakehän pohjoinen käännetään 24 tunnin näytön nuolen kohdalle. Kun tuntiviisari käännetään aurinkoon, todelliset ilmansuunnat näkyvät kehällä.

aurinkokompassilla varustettu kello

Kesäaika ja pallonpuolisko

Suomessakin käytössä olevan kesäajan aikana kellon viisareita siirretään tunnilla eteenpäin. Aurinko ei tietenkään muuta kulkuaan mitenkään. Jos tarkkoja ollaan, kesäajan ollessa voimassa suunta olisikin katsottava yhtä tuntia pienemmästä arvosta.

Esitellyt suunnanmääritystavat pätevät pohjoisella pallonpuoliskolla. Päiväntasaajan eteläpuolella ilmansuunnat vaihtavat paikkaa. Eli kuvatuilla tavoilla löytyy etelä pohjoisen asemesta.

Kommentoi

Mitä mieltä olet tästä tietopaketista? Jätä kommentti.

Linkkejä