Sisältö:

Reitti 2000 polkupyörällä

copyright

Päivitetty 18.9.2017

Reitti 2000 on Helsingin kaupungin ylläpitämä vaellusreitti. Se alkaa Keskuspuistosta ja kulkee Luukin kautta Nuuksioon halkoen Helsingin kaupungin omistamia ulkoilualueita lähikuntien alueilla. Reitti 2000 tarjoaa hienon läpileikkauksen pääkaupunkiseudun ulkoilumaastoista Helsingin cityluonnosta aina rauhallisiin erämaisemiin asti. Reitin kokonaispituus on noin 110 kilometriä ja se on merkitty koko matkalta maastoon sinivalkoisin nauhoin ja tienviitoin.

reitti 2000 kartta

Vaikka kyseessä on ensisijaisesti vaellusreitti, se sopii myös ajettavaksi polkupyörällä lähes kokonaan. Tämän oppaan avulla vältät halutessasi hankalimmat maastot ja saat hyödyllisiä vinkkejä hienon pyöräretken toteuttamiseksi. Mukana on myös muutama hyväksi havaittu vaihtoehtoinen paluureitti erityisesti Reitillä useammin viihtyviä varten. Opas perustuu omiin ajokokemuksiini vuosien varrelta.

Alkuun

Reitti 2000 pyöräilykohteena

Kartalla Reitti 2000 näyttää perinteisiin maantiepyöräilyreitteihin verrattuna varsin mutkikkaalta. Koska reitti on koko matkaltaan merkitty maastoon, karttaa ei kuitenkaan tarvitse vilkuilla kovinkaan tiheään. Tämä antaa hyvät lähtökohdat mukavalle kunto- ja luontoreissulle polkupyörän selässä.

Polkupyörällä Reitti 2000:lla liikuttaessa hankaluutena on se, että maaston hankaluutta eri osuuksilla on kaksipyöräisen näkökulmasta hankala arvioida. Jalkapatikassa asialla ei ole liiemmin merkitystä, mutta pyörän taluttaminen ja jopa kantaminen metsässä ennalta tuntemattoman matkan päähän hidastaa matkantekoa ja latistaa tunnelmaa. Tämän oppaan avulla voit itse päättää koluatko Reitin kaikki maastopolut vai käytätkö helpompia kiertoteitä pahimmissa kohdissa.

Pyöräily on sallittu Reitillä lähes koko matkalla, ainoastaan pieni osuus lähellä Nuuksion Haukkalampea on tarkoitettu ainoastaan käveltäväksi. Reitin alusta vaihtelee, mukana on ainakin pyörätietä, kestopäällystetietä, metsäautotietä, metsäpolkua, kinttupolkua ja hiekkapohjaista ulkoilureittiä. Pääosin liikutaan kestopäällysteen ulkopuolella. Maastollisesti vaikeimmat osuudet sijaitsevat Luukin lähistöllä. Nuuksiossa väylä on hyvin ajettavissa, mutta korkeuserot lisäävät vaativuutta.

Jos koko Reitin kiertäminen kerralla tuntuu turhan kovalta haasteelta, aloita kokeilemalla yksittäistä osuutta. Reitti 2000 sopii mainiosti kuntoiluprojektin päämääräksi. Hyödynnä pääkaupunkiseudun loistavia pyöräilymahdollisuuksia ja tee nousujohteisesti pyörälenkkejä sekä asfaltilla että hiekkateillä mäkiosuuksia unohtamatta. Jalkojen harjaannuttua ja takapuolen totuttua satulaan voit sitten lähteä nauttimaan työn hedelmistä luonnon helmaan.

Reitti kulkee mm. Salmen leirintäalueen kautta, joten mikään ei estä ottamasta telttailuvarusteita mukaan ja yöpymästä Reitin varrella. Jos otat runsaasti varusteita mukaan, suosittelen käyttämään oppaassa mainittuja vaihtoehtoisia reittejä maastollisesti pahimmissa paikoissa.

Sopivin vuodenaika Reitin kiertämiseen, ainakin muulla kuin maastopyörällä, on kesä. Kuivana aikana kulku-ura on parhaassa kunnossa ja ulkoilualueiden palvelut ovat toiminnassa, mikä takaa toimivan nestehuollon. Huomaa että kovien sateiden jälkeen Nuuksion jyrkät hiekkamäet voivat olla vaarallisen uraisia myös kesäaikaan.

Ennen lähtöä

Reitti 2000:n kiertämiseen kannattaa varautua istahtamalla aluksi suunnittelemaan hetkeksi. Varustepuolella pärjää yhdistämällä pyöräily- ja retkeilyvarusteita sopivassa suhteessa. Seuraavassa joitakin perusasioita muistilistaksi.

Retken kesto

Hyväkuntoinen säännöllisesti pyöräilyä harrastava kiertää Reitti 2000:n helposti yhdessä päivässä. Kyseessä ei kuitenkaan ole leppoisa sunnuntailenkki, vaan haastetta riittää kovemmallekin menijälle. Hiekkateiden ja mäkisyyden vuoksi rasittavuus on huomattavasti suurempi kuin tavallisella 110 kilometrin maantielenkillä. Kestoa suunniteltaessa kannattaa pudottaa normaalilenkin keskinopeutta tuntuvasti, etenkin jos aiot kulkea kaikki maasto-osuudet.

Jos et ole aktiivipyöräilijä, seuraavasta teoreettisesta laskelmasta voi olla apua. Kuljettaessa 15 km/h keskinopeudella Reitin ajamiseen kuluu noin 7,5 tuntia. Jos pidät etappien välillä puolen tunnin tauot ja kääntöpisteessä Salmessa tunnin ruokatauon, niin päädyt noin 9,5 tunnin kestoon. Varaa vielä tunnin verran puskuria sekä maisemien ihailuun, reitiltä poikkeamisiin jne. kuluva aika. Nyt ollaan helposti jo puolen vuorokauden lukemissa.

Polkupyörä ja varusteet

Reitin voi ajaa aivan normaalilla käyttöpyörällä. Pyörän mallia tärkeämpää on sen hyväkuntoisuus. Siis etenkin renkaat ja jarrut sekä muut keskeiset komponentit kunnossa. Vaihteista on Reitillä suuri apu, mutta yhdelläkin pärjää.

On viisasta ottaa mukaan normaalit työkalut ja renkaan paikkausvälineet tai varasisärengas pumppua unohtamatta. Etenkään erämaaosuuksilla ei kannata odottaa korjausapua maastossa. Toisaalta missään kohdassa reittiä ei olla toivottoman kaukana ihmisten ilmoilta pyörän taluttamista ajatellen.

Mittari helpottaa matkan edistymisen arviointia sekä maastossa että kartalla. Sivulaukku tai kaksi ei häiritse menoa juurikaan. Kypärä on ehdoton turvaväline maastossa. Jos käytät ajokenkiä, ota sellaiset joilla voi kävellä metsässä ja työntää pyörää ylämäkeen. Pehmustetut pyöräilyshortsit tai -housut lisäävät ajomukavuutta. Pahimpana hyönteisaikana ajolaseista on todellista hyötyä.

Kartta ja kompassi

Maastomerkintöjen vuoksi matka etenee mukavasti ilman jatkuvaa kartan vilkuilua. Silti retkeilemään ei kannata lähteä koskaan tyystin ilman suunnistusvälineitä.

Retkeä varten ei tarvitse ostaa karttaa, sillä parhaan yleiskuvan reitistä saa maksuttomasta pääkaupunkiseudun ulkoilukartasta, joka on saatavissa esimerkiksi kirjastoista. Sen kääntöpuolelle on merkitty Reitti 2000 erittäin havainnollisesti. Ulkoilukartan tarkkuus riittää hyvin Reitin kiertämiseen.

Ulkoilukartan vaihtoehtona on maksullinen Helsingin seudun pyöräilykartasto, johon Reitti 2000 on myös merkitty. Luukin-Nuuksion-alueesta on myös julkaistu erillinen maksullinen retkeilykartta, joka on huomattavasti tarkempi kuin edellämainitut kartat. Siihen on merkitty myös korkeuserot.

Jos omistat kompassin, se kannattaa ottaa mukaan. Vaikka varsinaista suunnistustaitoa ei Reitti 2000:n varrella tarvitakaan, on hyvä pysyä selvillä ilmansuunnista. Etenkin väsyneenä suunnat saattavat mennä yllättävän helposti sekaisin. Vaihtoehtoisesti voit ottaa suuntaa rannekellolla, katso Kello kompassina.

Oman kokemukseni mukaan Reitti 2000:n viitoitusta huolletaan ja se on suhteellisen hyvässä kunnossa. Jos opasteet kuitenkin loppuvat pitkäksi ajaksi kokonaan, kannattaa pysähtyä kaikessa rauhassa katsomaan karttaa. Harhautumistapauksessa kannattaa erämaa-alueella aina mielummin palata omia jälkiään Reitille kuin lähteä käyttämään yleiskartasta katsottuja oikoteitä maastoon.

Älypuhelin on hyvä apu- ja turvaväline maastossa. Kartat on syytä ladata puhelimen muistiin etukäteen, sillä Nuuksiossa on puhelinverkon katvealueita. Linkkejä-osiossa on esimerkki offline-kartasta. Muista että mikään sähköinen laite ei sovellu ainoaksi suunnistusvälineeksi maastoon.

Ruoka ja juoma

Retkelle on otettava mukaan juomapullo, helteellä mieluiten kaksi. Lisää juotavaa saa kahviloista ja oppaassa mainituista huoltorakennuksista, mutta varaa reserviä mukaan. Liikutaanhan paikoin kohtuullisen kaukana asutuksesta. Matkaevääksi sopii mainiosti urheilujuoma. Jos jätät ruokahuollon pääosin reitin varrelle, selvitä kahviloiden aukioloajat etukäteen. Ota joka tapauksessa jonkin verran syötävää mukaan.

Nesteen ja energian tarpeeseen vaikuttaa merkittävästi vallitseva säätila. Ajokelin arvioinnissa voit käyttää apuna kahta tietopakettiani. Kuumalla kelillä katso Helteen tukaluus, kylmällä säällä Pakkasen purevuus.

Alkuun

Neljä etappia

Olen jakanut tässä oppaassa Reitti 2000:n neljään etappiin luontevien taukopaikkojen mukaisesti. Välimatkat perustuvat likimääräisiin etäisyyksiin maastossa. Jos käytät oppaan vaihtoehtoisia reittejä tai poikkeat Reitiltä, mittarin saattaa tietenkin kertyä hieman eri lukemia.

Järviylängölle: Laakso - Luukki 30 km

Reitti 2000:n alku- ja päätepiste on Laakson ratsastuskentän pohjoislaidalla oleva infotaulu. Tästä eteenpäin seurataan sinivalkoisia nauhoja ja suurimmissa risteyksissä tienviittoja. Reitin alussa ajellaan leppoisasti Keskuspuiston tasaisia ja hyväkuntoisia hiekkateitä kohti pohjoista. Ensikertalainen saattaa yllättyä sukeltaessaan luonnon keskelle suurkaupungin sydämessä.

Pitkäkosken ulkoilumajan jälkeen siirrytään Vantaan puolelle. Matkaa jatketaan kauniin Uomapuiston kautta kohti Kehä kolmosta pyöräteitä pitkin. Kehätien alta mennään ensimmäistä kertaa varsinaisesti maastoon kohti Espoota. Osuus Serenaan asti on perinteistä metsämaastoa, joka on paikoin vaikeakulkuista ja kosteina aikoina melko savisessa kunnossa.

Vaihtoehtoinen reitti: Aja Kehä kolmosen pyörätietä länteen Vihdintielle. Käänny Vihdintien vasemmalla puolella kulkevalle pyörätielle ja aja noin seitsemän kilometriä. Käänny Serenan tienhaarasta oikealle. Reitti jatkuu muutaman sadan metrin päässä vasemmalle.

Taukoa on hyvä pitää Luukin ulkoilualueella, jonne pääset seuraamalla Reitin viitoitusta Vihdintien alitse. Luukin kartanossa on kahvila, ja huoltorakennuksesta saa vettä myös kahvilan olleessa kiinni.

Huomaa että Reitti 2000 kääntyy Luukin lammille jo ennen pysäköintialuetta. Viitoitus kartanolle kuuluu Reitin paluuosaan Nuuksiosta. Palaa siis omia jälkiäsi Vihdintien alitse pysäköintialueelle.

Lampimaisemissa: Luukki - Salmi 20 km

Seuraavaksi siirrytään Luukin kauniisiin lampimaisemiin, jotka antavat esimakua Nuuksion maaston korkeuseroista. Lämpimänä päivänä ensimmäisen etapin taukoa voi pitää pulahtamalla lampeen. Vesi on koko kesän puhdasta ja sinilevätöntä, sillä lampiylängölle eivät peltojen ravinteet pääse valumaan. Esimerkiksi Mustalampi on aivan Reitin varrella.

Lampien jälkeen körötellään hyväkuntoista metsätietä, jolta tullaan yleiselle tielle. Rinnekodin jälkeen Reitti tulee yleiselle tielle ja kääntyy vasemmalle kohti etelää. Muutaman sadan metrin päästä Reitti kääntyy oikealle metsään.

Seuraavat kolme kilometriä ovat pyöräilijän kannalta kaikkein hankalinta maastoa. Muulla kuin maastopyörällä liikkuvat joutuvat taluttamaan pyörää pitkiä matkoja. Myös pyörän nostelua ja kantamista on luvassa. Ken uskaltautuu tästä metsään, saa palkkioksi Reitin idyllisimmän lampimaiseman. Metsässä on helppo harhautua Reitiltä pyörää taluttaessa.

Vaihtoehtoinen reitti: Jatka kestopäällystetietä etelään Vihdintielle. Käänny oikealle ja aja reilut kaksi kilometriä tien piennarta. Käänny oikealle Kuikunläänintielle ja aja suoraan eteenpäin Vaakkoin ulkoilualueen läpi takaisin Reitille.

Nyt ollaan jo Vihdin puolella. Lyhyen kinttupolkuosuuden jälkeen siirrytään taas yleiselle tielle. Loppumatka Salmen ulkoilualueelle sujuu vaivattomissa merkeissä. Salmessa on hyvä pitää taukoa. Alueella on kahvila, ja huoltorakennuksesta saa täälläkin vesitäydennystä.

Nuuksiossa: Salmi - Pirttimäki 25 km

Salmesta lähdetään paluumatkalle kohti Helsinkiä Nuuksion maisemiin. Täällä on helppo ymmärtää, miksi alue on retkeilijöiden ja ulkoilijoiden suosiossa. Metsä on harvahkoa, joten aurinko pääsee paistamaan mukavasti puiden lomasta. Nyt ollaan oikeasti luonnon keskellä, ja ilma on raikasta!

Nuuksiolle tyypillistä on maaston mäkisyys. Sade saattaa syödä ylä- ja alamäkiin syviä uria, joten tästä eteenpäin maltti on valttia ja pyörän jarrut kovaa valuuttaa. Tarvittaessa on viisasta taluttaa myös alamäkiä. Kesäaikaan kohtaat Nuuksion maisemissa melkoisella todennäköisyydellä vaeltajan tai kaksi.

Varsinainen maasto-osuus päättyy pysäköintialueelle, josta reitti jatkuu metsään Haukkalammen viitoituksella. Tällä osuudella on pyöräily Reitillä kielletty kokonaan. Pyörällä käännytään pysäköintialueen jälkeen vasemmalle kohti Nuuksion Pitkäjärveä. Samalla siirrytään Espoon puolelle.

Hieman ennen Haukkalammen risteystä tien lähellä olevalla kalliolla on kansainvälisestikin arvokas Nuuksionpään pallokiviesiintymä. Pallokuvioiden syntymekanismia ei tiedetä, joten kannattaa käydä paikalla analysoimassa itse. Esiintymä on pitkä ja se on paikoin puhdistettu sammaleesta ja muusta aluskasvillisuudesta. Omiin raivaustöihin ei kalliolla siis ole tarvetta. Ripaus juomavettä kalliolle parantaa pallojen näkyvyyttä. Paikan tarkka sijainti on N60,309827 E24,547806 (WGS84).

Polkupyörällä reitti jatkuu suoraan kohti Solvallaa, joten Haukkalammella on poikettava halutessaan erikseen.

Vaihtoehtoinen paluureitti: Jos jalat alkavat olla tässä vaiheessa kypsää tavaraa, tässä helpompi paluureitti: Suuntaa Haukkalammelle ja sieltä Siikajärven viitoituksella eteenpäin. Kestopäällysteelle tultaessa käänny vasemmalle Pitkäjärven länsipuolelta kiertävälle tielle. Ulkoilumajalta pääset pyörätietä Helsinkiin Turuntien ja Leppävaaran kautta. Linnuntietä lyhyempi tie Pitkäjärven itäpuolitse on huomattavan mäkinen.

Solvallassa Reitti kääntyy pois Nuuksion Pitkäjärven rannasta metsään ulkoilupolulle. Nuuksion maisemat jatkuvat, ja tällä osuudella on ehkä koko Reitin kovimmat nousut ja laskut. Väsyneet jalat voi täällä saada meheville hapoille varomattomalla ajolla. Osuus on kuitenkin hyväkuntoinen ja ajettavissa kokonaan Pirttimäkeen asti. Tällä osuudella luonnossa liikkujien määrä kasvaa.

Pirttimäessä pahin on takana ja tauko paikallaan. Nyt ollaan Bodom-järven tuntumassa. Alueella on kahvila ja huoltorakennuksesta pysäköintialueen läheltä (raput ylös) saa vettä.

Loppurutistus: Pirttimäki - Laakso 35 km

Pirttimäestä Reitti suuntaa takaisin kohti Luukkia metsässä. Osuus on perinteistä metsämaisemaa, ja siihen sisältyy kilometrin verran vaikeakulkuista maastoa.

Vaihtoehtoinen reitti: Aja ulkoilualueelta Bodom-järven suuntaan ja käänny vasemmalle. Jatka järven pohjoispuolta mukaillen Automuseolle asti. Käänny seuraavasta risteyksestä vasemmalle ja jatka Snettansintietä reilut kaksi kilometriä. Käänny vasemmalle Luukintielle. Golfkentän luona tulet takaisin Reitille.

Vaihtoehtoinen paluureitti: Jos haluat välttää samaa reittiä palaamisen Luukista, käänny ulkoilualueelta tultaessa oikealle ja kierrä Bodomjärvi länsipuolelta. Helsinkiin pääset pyörätietä Turuntien ja Leppävaaran kautta.

Luukista Reitti palaa alkupisteeseen omia jälkiään. Koska nyt laskeudutaan ylängöltä, tämä osuus on hieman helpompi kuin tulomatka. Kehä kolmosen jälkeiset tasaiset tiet saattavat nyt tuntua hämmästyttävän helpoilta ajettavilta, joten rauhallinen loppuverryttely on paikallaan.

Retken pituudesta riippumatta Laakson infotaululla on aihetta olla väsynyt mutta onnellinen. Olethan juuri nauttinut pääkaupunkiseudun kauneimmista ulkoilumaastoista satulasta käsin.

Alkuun

Kommentoi

Uskaltauduitko Reitille polkupyörällä? Oliko tästä oppaasta apua retkelläsi? Kerro tunnelmistasi reitin varrelta tai muu mielipiteesi jättämällä kommentti.

Alkuun

Linkkejä

Freizeitkarte
Ilmaiset offline-kartat mm. OruxMapsiin ja Garmin BaseCampiin. Englanniksi alariviltä.

Porter Racing
Virolaiset maastopyöräilijät ovat tallentaneet tunnelmia Reitin varrelta (linkit sivun alaosassa).

Pääkaupunkiseudun ulkoilukartta online
Napsauta "Ulkoilukartta" saadaksesi Reitin näkyviin.

Alkuun